Istanbul – kratki turistički vodić

Istanbul je grad na dva kontinenta u kojem se susreću Europa i Azija. Grad ima oko 15 milijuna stanovnika. Godišnje ga posjećuje gotovo 10 milijuna turista. Da li znate da su Zagreb i Istanbul bili povezani sa vrlo popularnim vlakom Orient Expressom koji je putovao iz Istanbula za Pariz, te da je taj vlak stajao preko noći u Zagrebu, a putnici su noćili u hotelu Esplanade. Danas taj vlak više ne prometuje, ali zato postoje direktne veze za Istanbul avionom iz Zagreba i Dubrovnika.

Provesti ćemo vas kroz neke najvažnije stvari koje morate znati prije putovanja u Istanbul.

Viza

Hrvatski državljani trebaju vizu za ulazak u Tursku. Vizu je najjednostavnije zatražiti putem e-vize na web stranicama

https //www.evisa gov.trien

Popunite tražene podatke, platite taksu za izdavanje od 20 USD i kroz 24 sata će vam stići e-mail sa linkom na kojem možete skinuti svoju vizu. Vizu možete zatražiti i u ambasadi u Zagrebu. Državljani Republike Hrvatske mogu dobiti vizu i na graničnom prijelazu, također se mora platiti taksa u iznosu od 20 USD. No, preporuka je uzeti e-vizu.

Novac

Turska lira (TRY) je službena valuta u Turskoj Lire u Hrvatskim bankama nećete naći, zbog toga vam je najbolje da imate dolare ili eure pa ih tamo zamijenite za lire. Uvijek možete dizati novac na bankomatima , jedino provjerite koliko vam vaša i strana banka naplaćuju naknadu za dizanje gotovine na bankomatima izvan Hrvatske. Neke Hrvatske banke koje su članice globalnih bankarskih grupa imaju svoje banke u Turskoj i ako ste klijent tih banaka, moguće je da nećete plaćati nikakvu naknadu za dizanje gotovine na bankomatima tih banaka. No bitno je provjeriti prije putovanja.

Tečaj U TRAVNJU 2019. iznosio je 1 TRY = 1,20 HRK , odnosno 1 EURO = 6,18 TRY

Slijetanje u Istanbul i odlazak do grada

Iz Hrvatske postoje direktni letovi prema Istanbulu, a letove obavljja Turkish Airlines, a njihovi zrakoplovi slijeću na novu Zračnu luku Istanbul koja je jedna od najmodernijih i najvećih zračnih luka na svijetu, smještena 35 km sjeverno od središta Istanbula. Putnici mogu koristiti javni gradski prijevoz od oko 150 autobusnih linija koje  prometuju na 19 poveznica ka gradu, a putovanje traje od 15 do 90 minuta, ovisno o krajnjoj destinaciji. Turske vlasti trenutačno rade na izradi sljedeće metro linije M11 i proširenju željezničkog kolodvora. Vlakovi će se moći zaustavljati u blizini glavnoga terminala.

Nova istanbulska zračna luka nalazi se na europskoj strani grada. Centar Istanbula je od nje udaljen 35 kilometara i ima nekoliko načina za doći do tamo. U zračnoj luci može se unajmiti automobil – nacionalna cesta D020 prolazi blizu aerodroma, a možete se odlučiti i za taxi prijevoz.

Kako bi uštedili na javnom prijevozu možete kupiti Istanbulkart, karticu  koju  „napunite”  s novcem i trošite ju pri svakoj vožnji. Istanbulkart vam omogućava povoljniju vožnju nego da kupujete pojedinačne karte i usto vam štedi vrijeme.

Smještaj

Ovisno o vašem budžetu i preferencijama, prema tome ćete odabrati smještaj, U Istanbulu imate veliki izbor od povoljnih hostela, apartmana pa sve do hotela sa 5 zvjezdica. Ako ste malo odvažniji odlučiti će te se i za couchsurfing, gdje će vam stanovnik Istanbula ustupiti svoj kauč besplatno. Preporuka je da nađete smještaj negdje u centru grada, kako bi najvažnije atrakcije imali u blizini, te ne bi gubili vrijeme na putovanje do centra.

Booking.com

Hrana

Prije ili kasnije će te se umoriti nakon višesatnih razgledavanja grada, kako bi malo odmorili i napunili baterije za daljnja istraživanja sjednite, napravite pauzu i popijte čaj ili kavu. Ako ste ogladnili, u Istanbulu nema problema, dobro ćete se najesti u mnogobrojnim restoranima. Od kebaba, preko ćevapa koje također nazivaju kebab, pa do raznoraznih slastica primjerice pudinga, baklava ili raznoraznih kolača. Pošto je Istanbul na obali mora, morate probati i ribu.

Što vidjeti u Istanbulu

Istanbul ima jako puno turističkih atrakcija, a koje ćete posjetiti ovisi o vašim preferencijama. Mi vam možemo ponuditi nekoliko. To vam može biti nit vodilja što pogledati. Od mnogo džamija, zanimljivih ulica, mostova, muzeja zasigurno će te naći nešto što će vas oduševiti Velika većina atrakcija se nalazi u blizini centra, tako da nećete morati koristiti javni gradski prijevoz.

U nastavku vam donosimo nekoliko slika iz Istanbula, možda vas zainteresira, pa ga odlučite jednog dana posjetiti.

Korišten tekst i slike : AVIORADAR – Hrvatski zrakoplovni portal

You may also like...

Translate »