ISTRAŽITE HRVATSKE OTOKE IZ SJAJNE PERSPEKTIVE

Poznato je da su najljepši ukras hrvatske jadranske obale njezina 1244 otoka. Manje poznati, ali ništa manje impresivni njihovi su vrhovi. Za početak – dižu se izravno iz mora. Iz tog razloga ne odlikuju se velikom visinom, ali svejedno čine dobar izazov za planinarski raspoložene posjetitelje. Za onoga tko želi s planinarskim gojzericama na nogama upoznati naše otoke, izbor mogućnosti je neograničen jer su otočni vrhovi nevjerojatno pristupačni, zanimljivi i lijepi u svako doba godine.

Hrvoje Serdar / Lošinj Hotels & Villas

Ljepotica i zvijer – Osorščica na Lošinju

Zbog ljepote vidika i pristupačnosti Osorščica na Lošinju jedna je od najatraktivnijih hrvatskih otočnih planina. Ime je dobila po gradiću Osoru, koji se, međutim, ne nalazi na otoku Lošinju, nego na susjednom Cresu. Do planinarskog doma Svetog Gaudenta, najvišeg vrha Televrina (588 m) i razglednog vrha Sv. Mikule može se doći markiranih planinarskih putovima iz Osora ili iz Nerezina. Osim na Osorščici, po cijelom otoku uređen je splet staza na kojemu se mogu vidjeti njezine brojne ljepote, ali i osjetiti zvjerska upala mišića.

Bojan Haron Markičević

Sva lica prirode – Kamenjak na Rabu

Kamenita pustinja ili zelene doline? Otok Rab nudi sve, na tebi je samo da ih otkriješ. Planinarskim putom iz grada Raba do najvišeg otočnog vrha Kamenjaka (410 m) stiže se za sat i pol. Ta staza, kao i staze u području Lopara djelo su poznatoga graditelja uzdužne velebitske turističke staze Ante Premužića. A kad je o Velebitu riječ, znate li da se upravo s vrha Raba pruža najimpresivniji vidik na Velebit u cijeloj njegovoj dužini? Pripremi fotoaparat!

Ivo Biočina

Adrenalinska bomba – Dugi otok

Planinarska staza koja vodi rubom klifova u parku prirode Telašćici na Dugom otoku jedna je od najuzbudljivijih staza u Hrvatskoj jer se mjestimice približava moru toliko da se čini kao da ga možete zagrabiti. Za one hrabrije među vama, već više od stotinu godina posebnu pozornost privlači spilja Strašna peć u središnjem dijelu otoka. Kome još uvijek nije dovoljno adrenalina, preporučujemo posjet vrhu Orljak (301 m) kako biste se mogli nauživati lijepog vidika na zadarsko otočje.

Alan Čaplar

Gora vrijedna zlata – Vidova gora na Braču

Vidova gora (780 m) na otoku Braču najviša je gora jadranskog otočja. Vidik koji će se pobrinuti za zlatne trenutke zasigurno je pješčani poluotok Zlatni rat kraj Bola, odakle počinje planinarski put kojim se do vrha stiže za dva sata hoda. Boravak na Braču vrijedi upotpuniti planinarskim posjetima pustinji Blaci, Zmajevoj spilji kraj Murvice ili kamenitom prirodnom mostu zvanom Koloč. Vidite što će biti vaše zlatno prvo mjesto!

Alan Čaplar

Malen, ali moćan – Hum na Visu

Iako je Vis razmjerno malen otok, vrlo je brdovit – premašuje visinu od 500 metara i cijeli je premrežen planinarskim putovima, ima mnoštvo zanimljivih mjesta i vidika te čak i kompleks spilja! Neposredno iznad viške luke nalazi se planinarska kuća Sveti Andrija, do koje vode dva građena planinarska puta omogućavajući kružnu šetnju. Pogled s vrha i od kapele Sv. Duha posebno privlači zaljev u kojemu se smjestila Komiža, jedno od najljepših jadranskih primorskih mjesta, s dugom ribarskom tradicijom. Mjesto koje svakako treba posjetiti i okusiti!

Antun Cerovečki

Mjesto kao iz mitova – Mljet

Otok Mljet poznat je još od davnina. Naime, navodno je u spilji ovdje živio Homerov junak Odisej! Iznad te spilje nalazi se i najviši mljetski vrh Veliki grad (514 m). Zapadni dio otoka zaštićen je kao nacionalni park, a staze u parku su i planinarski označene pa se lako može krenuti u brojne planinarske šetnje, osobito na vrhove Montokuc, Gradinu i Veliki Planjak. S tih se vrhova lijepo vide Malo i Veliko jezero s otočićem Sv. Marije. Svi ti mljetski biseri povezani su u jedinstvenu Mljetsku planinarsku obilaznicu, koja omogućuje svakome željnom planinarenja da trodnevnim obilaskom upozna sve najljepše što nudi najzeleniji hrvatski otok.

Izvor: HTZ

You may also like...

Translate »