Kako putovati u zadanim okvirima budžeta?

Željeli bi si priuštiti malo adventsko ili novogodišnje putovanje, ali nemate neograničena financijska sredstva? Možda ipak postoji način!

Objavu dijeli   leoniehanne
Objavu dijeli leoniehanne

Uobičajena predodžba većine je kako je nemoguće ili iznimno teško kvalitetno putovati ukoliko nemamo znatna financijska sredstva, ili nekoga tko će sve platiti umjesto nas 🙂 . Srećom, to nije baš tako. Naravno, svako putovanje će vas koštati, ali postoje načini da uz malo novca ipak vidite i iskusite što vam svijet nudi. Evo naših 6 savjeta za planiranje troškovno efikasnog putovanja:

1. Priprema! Priprema! Priprema!

Pravovremeno krenite s kreiranjem plana putovanja. Putovanja „na budžetu“ potrebno je detaljno planirati i s realizacijom plana krenuti na vrijeme. Priprema je najbitnija stoga bi bilo poželjno troškove putovanja uvrstiti u svoj osobni proračun i odmah krenuti s izdvajanjem štednje za put (makar i nekog malog iznosa). Sav sitni novac tijekom godine odvajajte u kasicu. Začudit ćete se koliko ste uštedjeli uz tako minimalan napor! Avionske karte obično su znatno jeftinije ukoliko ih kupite nekoliko mjeseci pa i godinu dana prije nego planirate otputovati. Isto tako, ukoliko s potragom za smještajem krenete na vrijeme, veća je vjerojatnost da ćete pronaći dobar smještaj koji vam odgovara financijski i lokacijski. Rezervacija smještaja u posljednji čas može rezultirati oskudnim brojem smještajnih jedinica koje su najčešće u vrlo lošem stanju.

2. Iskoristite jeftine letove

Nemojte se uputiti u prvu agenciju i uplatiti aranžman koji vam ona nudi. Započnite vlastitu pretragu letova na Googleu i specijaliziranim platformama poput Skyscanner-a, koje vam omogućuju usporedbu cijena letova koje nude različite kompanije. Nikada nemojte birati fiksne datume; istražite cijene odlaznog i povratnog leta minimalno 5 dana prije i poslije planiranog datuma (+/- 5 dana). Provjerite kakve vam mogućnosti nude niskobudžetne avionske kompanije poput WizzAira, EasyJeta, Ryanaira i Vuelinga. Svi avioprijevoznici imaju povremene akcije na cijenu aviokarata. Pratite akcije i rasprodaje poput Black Fridaya, kada su cijene vrlo niske i tada kupujte zrakoplovne karte. Croatia Airlines obično dva puta godišnje ima akcije kada možete posjetiti neke od europskih gradova za stotinjak eura povratno. Također, postoje i tzv. error-fare karte. Riječ je o iznimno jeftinim kartama, toliko niskim da nalikuju na prijevaru, a koje su jeftine zbog neke pogreške u sustavu. Provjerite cijenu polaska iz nekog od okolnih gradova. Ponekad se isplati sjesti na bus do Trsta, Venecije, Ljubljane ili Beograda i od tamo letjeti do odabrane destinacije. Nemate konačnu destinaciju? Još i bolje, odaberite mogućnost putovanja u „bilo kuda“ i na taj način dobit ćete pregled najjeftinijih letova za željeni period. Osim letenja, ne zaboravite da je Europa odlična i za jeftina putovanja vlakom. Posjetite stranice Interrail-a i provjerite mogućnosti putovanja.

aircraft-airplane-blue-219014.jpg

3. Pametno birajte kada letite

Na putovanje krenite u utorak. Sredinom tjedna cijene putovanja znatno su niže, jer se za vikend letove plaća dodatna premija. Ekonomski razred je sve što vam treba – nema potrebe da dvostruko više novca izdvojite za istu destinaciju, bez obzira na veću komociju i činjenicu da poslovna klasa zaista lijepo izgleda. Novac koji ćete uštedjeti na jeftinim sjedalima možete potrošiti na hranu ili smještaj. Izbjegavajte putovanja tijekom školskih praznika, jer je to vrijeme kada putnička industrija povećava cijene. Istražite najbolje vrijeme da posjetite svoje odredište, a zatim putujte neposredno prije ili poslije tih datuma, odnosno u predsezoni ili postsezoni. Tada avioprijevoznici i hoteli spuštaju cijene kako bi privukli kupace tijekom tog vremena. Ako se odlučite na putovanje izvan sezone, uštedjet ćete značajno više, od letova preko smještaja do turističkih izleta i atrakcija.

Objavu dijeli   cherrielynn
Objavu dijeli cherrielynn

4. Zaboravite na hotele i organizirane turističke ture

Cost-conscious backpackeri putuju mudro; s ruksacima u kojima nose malo stvari, što im omogućava brzo i lagano kretanje, a čime dodatno štede na troškovima prtljage u avionskom prijevozu (posebice na letovima niskobudžetnih aviokompanija) koji u jednom smjeru mogu koštati i do 100 eura. Oni spavaju u apartmanima, sobama i hostelima koje su rezervirali preko Airbnb-a i sličnih platformi, jedu lokalnu hranu, često putuju dulje, ali i značajno jeftinije, jer se kao i lokalci koriste javnim prijevozom. Organizirane turističke ture često predstavljaju znatan financijski izdatak u ukupnom proračunu putovanja, pa bi ih je pametno izbjeći. Drugim riječima, istražite cijene javnog prijevoza ili taxija za rute koje želite obići. Informirajte se kod drugih turista i predložite im da podijelite troškove prijevoza do određene atrakcije. Zapamtite da su organizirane turističke rute mogu biti 30-50% skuplje nego što je cijena koju ćete platiti u vlastitom aranžmanu.

5. Pažljivo birajte svoje destinacije

Neka mjesta na svijetu nikada neće biti super jeftina (London, Pariz, Milano i New York), ali to ne znači da je posvuda jednako. Mudri putnici putuju u zemlje sa slabijom valutom od svoje. Jugoistočna Azija (Tajland, Vijetnam, Kambodža, Indonezija i Indija) oduvijek je bila odlična destinacija za  backpackere i putnike na budžetu. To su mjesta na kojima su cijene smještaja, hrane i atrakcija barem upola jeftinije nego što je standard u našoj zemlji pa za relativno malo novca možete uživati relativno veliki luksuz.

6. Kuhajte vlastitu hranu

Nije tajna da je prehrana u restoranima skuplja od prehrane kod kuće. Istražite gdje jede lokalno stanovništvo, gdje kupuju svoje namirnice i što kuhaju. Posjet lokalnim tržnicama, supermarketima i iskušavanje novih recepata također može biti dio vašeg novog iskustva na putovanju!

Autor teksta: finspiracija.com

You may also like...

Translate »