Krenimo u potragu za hrvatskom plažom iz snova

Obiteljski ljetni odmor. Riječ koja ima posebnu aromu djetinjstva. Sjećaš ga se po prvim trapavim i nesigurnim plivačkim pokretima, sladoledu koji ti se cijedio po rukama, ali je tako dobro prijao na vrućinama, prekrasnim plavim jutrima i crvenim zalascima Sunca, šumu mora, tragovima u pijesku i plažama. Plažama na kojima se moglo uživati do beskraja, plažama koje su te uvele u jedan novi prekrasni svijet najljepšeg mora na svijetu.

Više od tisuću plaža na Jadranu zadovoljit će se sve ukuse, a ovdje ti sugeriramo nekoliko njih koje su stvorene za bezbrižan obiteljski odmor. Pritom smo vodili računa o nekoliko važnih faktora koje moraju zadovoljiti plaže za male avanturiste. To znači blizina i dostupnost parkirališta, restoran ili ugostiteljskih objekt u kojem je moguće potražiti osvježenje, pijesak ili fini, sitni šljunak, zabavni sadržaj, prirodni hlad koji će djecu štititi od jakog sunca…

Bijeca – najpoznatija medulinska plaža

Na samom istarskom jugu u Medulinu postoji dječji raj u obliku pješčane plaže. Građenje kula, uživanje u plićaku i toplom moru, vodeni park, igranje skrivača u gustim borovim šumama ili uživanje u blagom jutarnjem suncu… Tu je sve moguće. Kad djeci dosadi more, što je poprilično smjela tvrdnja, zabavu mogu nastaviti na bazenu.

Vela plaža – baški pogled na zabavu

Čim ugledaš veliki tobogan koji krasi jednu od najljepših plaža na Krku znat ćeš kako počinje avantura za mališane. Sitni pijesak i ugodna temperatura mora jamče cjelodnevnu dječju zabavu koju je moguće začiniti i učenjem prvih skokova s malog mola.

Rajska plaža – plaža na otoku sreće

Možeš je zvati i The Plaža na Kvarneru. Najpoznatija plaža otoka Raba uvrštena i među 100 najboljih na svijetu u izboru CNN-a. Otok sreće i plaža sreće u čijem je pijesku dječjoj mašti granica samo predivno nebo iznad Jadranskog mora. Kao mali izlet iznenađenja preporučujemo ti odlazak na otočić u uvali do koje je moguće doći pješice.

Uvala Čikat – lošinjski put prema dupinima

Lošinjska oaza snova djeci može poslužiti kao pravi mali tematski park. Najsjeverniji je prekriven pijeskom, a potom slijede šljunak i stijene. Bonus je mogućnost izleta brodom na promatranje dupina. Djeca će biti oduševljena susretom s prekrasnim morskim bićima.

Kraljičina plaža – ninska pješčana oaza

Tri kilometra čistog pijeska toliko mekanog da škaklja stopala, prema predaji, voljela je i supruga prvog hrvatskog kralja Tomislava za opuštene ljetne odmore. Djeca u Ninu definitivno imaju kraljevski tretman u vidu vodenih parkova, tobogana i bazena. Posebna je poslastica valjanje u ljekovitom blatu. Smijeh i zabava su zagarantirani…

Sakarun – wow-faktor Dugog otoka

Jedna od najljepših hrvatskih plaža. Prava miss koja često u svim relevantnim izborima najljepših svjetskih plaža zauzima visoke pozicije. Znaju je zvati i hrvatskom inačicom Havaja zbog prekrasne boje pijeska i tirkizne boje mora. Ovdje je dominantan sadržaj prirodne ljepote, a posebna je atrakcija vožnja turističkim vlakićem od mjesta Božave do plaže.

Punta Rata – obiteljski biser u Brelima

Još jedna u nizu hrvatskih plaža koja je osvajala svjetske naslovnice, a Forbes ju je uvrstio među deset najljepših na svijetu. Ljepoticu makarske rivijere krasi kamen Brela – prepoznatljiv simbol na brojnim razglednicama s hrvatskim motivima.

Bol – najfotogeničnija plaža Jadrana

Na Braču je priroda zaslužila Oscara za kreativnost, a boravak na ovom predivnom otoku najbolje je započeti posjetom jednom i jedinom Bolu. Ljepota, elegancija, faktor ugode, dodatni sadržaji za obiteljski odmor – sve je tu. Uz jedan veliki bonus. Nalaziš se na najfotogeničnijoj hrvatskoj plaži.

Soline – hvarski 2 u 1

Uvala Soline u blizini Vrboske prvi je izbor za obiteljska druženja na najsunčanijem hrvatskom otoku Hvaru. Plaža s dva lica s jedne strane ima malu pješčanu uvalu i vodeni park prilagođen mališanima, dok druga intimnija i surovija strana gleda na zelenilo otočića Zečevo. Borova šuma i njezin zaštitnički hlad omogućavaju cjelodnevni boravak na plaži, čak i u vrijeme najvećih vrućina.

Vela pržina – i Marco Polo ovdje bi se kupao

Nekoliko kilometara od drevne Korčule u Lumbardi nalazi se nestvarno lijepa pješčana plaža s pogledom na dva prirodna dragulja, otoke Mljet i Lastovo. Iako je duga tek 400 metara, na njoj je sve potrebno za obiteljski odmor. Parkiralište, igralište i restorani. Vela pržina poznata je po toplom moru pa je kupanje moguće već u predsezoni i traje sve do studenoga.

Ovih deset izdvojenih plaža samo su početak potrage za  plažom iz snova, a Hrvatska ih je puna.

Autor i fotografije: Hrvatska turistička zajednica

You may also like...

Translate »